Haven Behøver Ikke se Død ud i Foråret

0
318

Der er ikke noget dejligere, end at sidde ude i en flot og levende have. Når solen skinner, og alt plantelivet bare trives omkring én, kan man ikke lade være med at smile. At sidde midt i haven, på en lun sommerdag, er noget af det bedste man kan forestille sig. Man kan slappe helt af, og bare nyde synet, duften og lydene fra naturen.

Omvendt er der heller ikke noget mere trist, end at kigge ud på en grå og død have. Når vinteren lige har hærget, og fået alle de grønne planter i haven til at visne og dø, så føler man sig helt naturligt lidt trist indvendigt. Pludselig er haven ikke længere et symbol på livsglæde: det er blevet til en deprimerende påmindelse om, at alt der lever også dør. Vinteren er kold og ubarmhjertig nok i forvejen: behøver disse triste følelser virkeligt at følge os helt ind i foråret?

Nej, der er heldigvis nogle ting man kan gøre for, at bringe noget liv tilbage i haven. Den fejl de fleste haveejere begår er, at de designer deres have om sommeren. Stort set alt kan gro stort og flot om sommeren, og det er jo også om sommeren man typisk bruger mest tid i haven. Så det er fristende udelukkende at tænke på denne sæson, efterhånden som man vælger hvilke træer, blomster og andre planter man vil have ude i sin have. Men det er en fejl: hvis du ikke overvejer de andre sæsoner, så er der god risiko for, at din have vil se trist ud, når det ikke længere er sommer. Du har altså en fantastisk flot have en fjerdedel af året, mens de resterende tre-fjerdedele byder på en død have.

Du bør derfor så vidt muligt tænke alle årstiderne ind. Den sværeste årstid at forberede sig på er helt sikkert foråret. Det kan være utroligt smukt ude i naturen, når det bliver forår: men det er typisk en langsom proces. Livet vender ligeså stille tilbage til planterne, og det er fantastisk at se blomsterne springe ud igen, efter de har været i hi for vinteren.

Men de tidlige dage i foråret kan være hårde at komme igennem. Det er i denne tidlige overgangsfase, at haven for alvor kan se trist ud. Jeg døjede selv med dette problem i mange år, ind til jeg var så heldig at få et magnolia træ i gave fra en god ven.

Jeg vidste ikke meget om magnoliatræer, så jeg havde ikke rigtigt nogle forventninger, da det blev forår. Til min store overraskelse så var foråret knap nok startet før magnolietræt sprang ud og bragte farver og liv ind i min have. De smukke og farverige blomster fik mig helt til at glemme, at det havde været vinter for bare nogle få dage siden.