Mange går fejlagtigt rundt og tror, at byggetilladelser kun er noget, som ingeniører behøver at tænke over. De forestiller sig, at det er en tilladelse man ansøger om, når man gerne vil lave et stort nybyggeri. Hvis man eksempelvis vil konstruere et nyt højhus inde i en stor by. Men byggetilladelser er faktisk noget, som vi alle kan have brug for at ansøge om. Selv hvis du ejer den jord, som dit hus ligger på, kan du nemlig ikke bruge jorden som du har lyst til. Der er visse ting, du er nødt til at spørge om lov til at bygge, før du lovlige kan gå i gang.
Det kan selvfølgeligt godt lyde lidt underligt, at du ikke kan bruge din jord som du har lyst. Du har trods alt betalt for den, og kan kalde dig for ejer. Hvorfor skulle du ikke kunne bygge hvad du har lyst til, på den jord du ejer? Så længe du betaler for dine materialer, og ikke bygger noget der er farligt for andre mennesker, hvorfor skulle det så være et problem? Men sådan er det altså, i dagens Danmark. Det er måske bedre at tænke på ens land-ejerskab som værende en form for leje. Du betaler trods alt stadig ejendomsskat hvert eneste år, selvom du ?ejer? landet: tænk på det som en slags lande-leje til staten. Du ejer jo heller ikke landet i en større grad, end at den danske stat kan tvinge dig til at sælge det, hvis de har brug for at bygge en motorvej eller lignende. Du kan altså ikke eje land i Danmark: du kan maksimalt få lov til at leje det af staten, og så kalde dig selv for ?ejer?. Staten kan som ?udlejer? selvfølgeligt stille krav til, hvad du har lov at gøre på deres jord.
Hvis du bygger et legehus eller et redskabsskur, så behøver du som udgangspunkt ikke at søge om byggetilladelse. Sådan et byggeri må dog maksimalt være på 10 kvadratmeter, og du må ikke bygge mere end 2 af sådanne bygninger. Der skal desuden være en vis afstand til andet byggeri på din grund.
Så snart det du gerne vil bygge er over 50 kvadratmeter så skal du altid have en byggetilladelse. Hvis du har planer om at bygge en carport med skur, så skal du altså ansøge om byggetilladelse først. Hvis din carport er mindre end 50 kvadratmeter, så behøver du muligvis kun at anmelde byggeriet først. Hænger carporten sammen med det øvrige byggeri, så er en byggetilladelse dog alligevel nødvendig.
Det er altså lidt af en jungle, og mange mennesker finder det ugideligt, at skulle igennem alt det papirarbejde. Specielt hvis de gik rundt med tanken om, at grunden tilhørte dem.