Sådan Bruger du Træmaling på Korrekt Vis

0
355

Når man bruger træ som materiale, så er det yderst vigtigt, at man beskytter træet med træmaling. Der er nemlig tale om et naturprodukt som bliver nedbrudt ganske hurtigt, hvis man ikke aktivt gør noget for at undgå det. Der er massevis af mikroorganismer i vores omgivelser, der lever af at nedbryde træ. Der er særligt former for bakterier, der bryder stivelsen i træet ned til sukker, som de så kan leve af. Der er også mange forskellige svampearter der gror rigtigt godt på træ, og som svækker træets indre struktur. Nogle af disse svampe har endda giftige sporer, som det kan være meget usundt at indånde. Beskytter man ikke sit træværk imod bakterier og svampe så vil det altså meget hurtigt gå galt. Træet vil blive svækket, og det kan være farligt, hvis det er en bærende del af en bygning. Det er også noget der kan lugte ganske fælt, og generelt bare ikke er særligt flot at se på.

Heldigvis er trælmaling let at få fat på, og det er særligt designet til at beskytte træet imod disse trusler. Det er dog vigtigt at man sætter sig ind i, hvordan man bruger træmaling. Hvis man på naiv vis bare køber noget tilfældigt træmaling, og hurtigt maler sit træværk med det, så kan man nemlig let blive skuffet. Træmalingen beskytter ikke specielt godt, hvis den bare er påført som et lag. Den skal helst kunne trænge godt ind i træet for virkeligt at kunne yde beskyttelse. Der skal derfor en systematisk tilgang til, for at få mest muligt ud af den træbeskyttelse du har anskaffet dig.

Det første du skal gøre er, at rengøre træet rigtigt grundigt. Hvis der er snavs, eller rester fra gammel maling, så vil træbeskyttelsen ikke kunne få ordentligt fat. Hvis et enkelt sted på træværket ikke er ordentligt beskyttet, fordi det var snavset, så vil bakterier og svampe kunne få fat der. De kan så angribe træet indefra, og så hjælper den øvrige træbeskyttelse ingenting. Sørg derfor for, at overfladen er blevet vasket grundigt, før du finder træmalingen frem.

Derefter skal du have fat i noget sandpapir. Dette sikrer at træets overflade er helt ren, og gør det samtidig lettere for træmalingen at trænge ind i træet. Du bør slibe med sandpapiret i samme retning som årene i træet.

Når træet er helt rent, så kan du lægge dit første lag maling. Sørg for at dække alle områder godt og grundigt. Når du er færdig, så vent mindst 6 timer, så malingen er helt tør. Nu skal du så male én gang til, med den samme træmaling. Det ekstra lag sikrer dig, at der er fuld dækning. Noget af malingen fra den første omgang vil være trukket ind i træet, hvilket er en god ting. Det andet lag sørger for, at der også er en overfladisk beskyttelse.