Fra Barnlig Påklædning til Mandlig Mode

0
394

Mange kulturer rundt omkring i verden har, eller har haft, et særligt ritual, når man bevæger sig fra barndommen og ind i de voksenes rækker. Hos visse stammesamfund kan det være en ganske makaber ceremoni, hvor børnene ”flås” ud af deres trygge og sikre barndom, og nu skal til at være voksne, som andre kan læne sig op ad. Selvom det kan være ganske barskt, så er det noget som stort set alle kulturer igennem tiden har kunne se værdi i.

Den slags ritualer er dog sjældne i de moderne vestlige samfund. Herhjemme taler vi ganske vist om konfirmationen som en indtræden i de voksnes rækker. Men hvor mange tror reelt på den? Det er da de færreste 14-årige der efter deres konfirmation føler, at de nu er blevet voksne. Der er nok endnu færre voksne der betragter den nykonfirmerede 14-årige som en fuldvoksen person. Det er muligt at konfirmationen engang har fungeret som det ritual, der symboliserer barnets overgang til at være voksen. Det er bare ikke tilfældet i dag.

Nogle vil så pege på barnets 18-års fødselsdag som værende skiftet fra barn til voksen. Det giver ganske god mening, da det er her vi som samfund behandler dem som voksne mennesker. Når man bliver 18 år gammel kan man tage et kørekort, man kan stemme til folketingsvalg og lignende, og så er man juridisk myndig. Man er altså ikke længere underlagt sine forældre. Men kan den gennemsnitlige 18-årige virkelig kalde sig ”voksen” nu om dage? Hvor mange af dem kan stå på egne ben den dag de fylder 18? Man er bogstaveligt talt stadig teenager. Ens fødselsdag er heller ikke nær så dramatisk som et ritual i en stamme. Du mærker ikke den store forskel: den ene dag er du 17 år gammel, den næste er du 18 år gammel. Men mange mennesker der er fyldt 18 år føler sig stadig som børn. Denne følelse kan forfølge dem langt ind i 20’erne og 30’erne. Hvornår er man voksen?

Når nu samfundet ikke længere byder på et overbevisende ritual, der symboliserer overgangen fra barn til voksen, så må vi selv gøre det. Det er din opgave som individ, at gøre det tydeligt for dig selv og andre, at du nu er et voksent menneske. En god måde at gøre det på, er igennem din påklædning.

Det er blevet så almindeligt i dag, at gå ”barnligt” klædt, uanset hvor gammel man er. T-shirt og cowboybukser ser man overalt, uanset hvor ung eller gammel en person er. Ingen presser dig til at tage springer fra barnlig påklædning til mandlig mode: men du kan vælge at tage det skridt.

Vi har stadig klassiske brands, der er kendte for deres maskuline og voksne udtryk. Køber du eksempelvis dit tøj hos Hugo Boss, så er der ikke nogen tvivl om, at du er trådt ind i de voksenes rækker.